Annen-Info.nl

Glasvezel nieuws (2)

 

Beste dorpsgenoten,

Glasvezel binnen handbereik!

Het is zover, we kunnen allemaal een keuze maken. Uit maar liefst vijf providers. Allemaal op de toekomstgerichte verbinding die glasvezel heet. Het heeft heel wat inspanning gekost om zover te komen. De werkgroep Glasvezel Verbindt Annen, onderdeel van het Drents Glasvezel Collectief heeft in Glasvezel buitenaf een professioneel bedrijf gevonden die de aanleg gaat realiseren. Voor het beheer van het netwerk staat het bedrijf RE-NET, onderdeel van RENDO groep, garant. Onder de werknaam Glasvezel Noordoost Drenthe wordt er een werving gedaan op ca. 10.000 adressen in maar liefst 40 dorpen en hun buitengebieden.

 

Samen staan we sterk

Onder dat motto verenigden meerdere lokale initiatieven zich in het Drents Glasvezel Collectief (DGC). Haar ambitie? Tegen een concurrerende prijs de aanleg van glasvezel realiseren in heel Noordoost Drenthe, in de dorpen en het bijbehorende buitengebied. De supersnelle verbinding voor internet, televisie en telefonie geeft een belangrijke impuls aan de leefbaarheid en bedrijvigheid in de regio. Nu en in de toekomst.

Samenwerking met Glasvezel buitenaf

De inmiddels 40 dorpen die zijn aangesloten bij DGC, maken zich al jaren hard voor de aanleg van glasvezel in hun dorpen in de gemeenten Aa en Hunze, Tynaarlo en Assen. De aanleg van glasvezel is echter kostbaar en vraagt een professionele aanpak. DGC kan en wil dat niet zelf realiseren. Omdat glasvezel niet als nutsvoorziening wordt beschouwd, mogen ook de gemeente en provincie de aanleg niet zelf realiseren. Daarom heeft DGC, in overleg met provincie en gemeenten, samenwerking gezocht en zijn er afspraken gemaakt met Glasvezel buitenaf over de aanleg van het netwerk.

Annen, een dorp met ambitie

De behoefte aan een betere internet verbinding is een paar jaar geleden door ruim 60% van de inwoners van Annen aangegeven. Gezien de steeds grotere datastromen over de verouderde koper en coaxkabels kan dit percentage alleen maar groter worden. Buiten de bebouwde kom, waar alle data over een dun koperdraadje gaat, is de nood het hoogst. In het dorp zelf bepaalt de afstand tot het koppelkastje hoe goed de verbinding is. Beide netwerken, zowel koper als coax zijn niet gemaakt voor dataverkeer, zeker niet in twee richtingen. In het digitale tijdperk, waar we met z’n allen in zijn beland, is geen plaats meer voor verouderde netwerken. Analoog is inmiddels digitaal geworden. Annen is een dorp met ambitie. De leefbaarheid staat er hoog in het vaandel. Door gezamenlijke inspanning is er al veel bereikt en blijft Annen een dorp om graag te wonen, voor jong en oud. Het leukste dorp van Drenthe kan ook het snelste dorp worden:

Als 40% van de huishoudens in Annen een abonnement afsluit, wordt er glasvezel aangelegd.

Maar gaan KPN en Ziggo dan niet met de tijd mee? Zij zijn toch de grootste in Nederland en hebben toch het meeste belang bij een goede data stroom? Zou je wel denken! Maar de praktijk is anders.

Beide partijen proberen met noodaanpassingen hun klanten tevreden te houden. Maar heeft u wel eens écht gecontroleerd hoeveel internetsnelheid u gemiddeld heeft in verhouding tot wat er op uw rekening staat? Bijna iedereen betaalt meer dan dat er geleverd wordt. En als iedereen in de straat meer snelheid ‘koopt’, wordt het filerijden op die ene kabel. Er zijn in Annen al enkele locaties waar de snelheid op bepaalde momenten dramatisch terugvalt.

Elk huis een eigen glasvezel.

Dat moet anders! En dat kan alleen maar met glasvezel. Elk huis een eigen glasvezel. Niks meer delen met de hele straat. En onbeperkte mogelijkheden. Snel, stabiel en niet afhankelijk van datagebruik in de rest van de straat. Geen vertraging meer omdat de hele straat met één, twee of meer toestellen tegelijk op internet zit op een vrijdagavond of een regenachtige zondagmiddag…

Niet meer afhankelijk van één provider.

U bent nu nog afhankelijk van één provider, meestal KPN of Ziggo. Dat wordt straks beter, want u kunt bij het nemen van glasvezel maar liefst kiezen uit 5 providers met een groot aanbod van zenders en diensten. Iedereen kiest een pakket dat afgestemd is op het datagebruik en zendervoorkeur. Er zitten ook providers in het pakket met aanbiedingen van Fox Sport (Eredivisie) en/of Ziggo Sport (waaronder Formule 1). Maar wel over glasvezel. Max is nog nooit zo snel bij u naar binnen gekomen…..

Abonnement voor een jaar

U kunt een abonnement afsluiten voor een jaar om te ervaren hoe glasvezel bevalt. Ondanks de €7,50 vastrecht per maand, aangevuld met het gekozen abonnement, blijkt dat inwoners vaak niets of nauwelijks duurder uit zijn dan in hun huidige situatie. U bereikt er wel mee dat de glasvezelkabel bij u in de meterkast komt. Uw huis is dan in ieder geval voorzien van een toekomstgerichte aansluiting. Na elk jaar bent u vrij om over te stappen naar een andere provider, of terug te gaan naar KPN of Ziggo.

Toch een fijn gevoel om uw huis zonder grote kosten van glasvezel te kunnen voorzien. U heeft daarmee veel meer keuze in de toekomst.

Indien U na 17 december besluit in te stappen dan dient u de kosten van aanleg te betalen met een minimum van 995 euro. Dit is afhankelijk van de afstand tussen Uw woning en de verdeelkast.

Afkopen vastrecht

Als u zeker weet om uw huis te voorzien van een glasvezelkabel kunt u ook besluiten om naast het kiezen van een abonnement bij één van de providers, het vastrecht af te kopen. Voor het eenmalige bedrag van € 1000,00 betaalt u nooit meer het vastrecht bedrag van €7,50 per maand. Bij verkoop van uw huis wordt dit recht overgenomen.

Zorg voor zorg

Nederland vergrijst, ook Annen. In de zorg zijn grote veranderingen ingezet. De verwachting is dat er steeds meer gebruik gemaakt gaat worden van zorg op afstand. Dat is mooi! Mensen kunnen op deze manier langer thuis blijven wonen. En voor de kinderen, meestal niet in de buurt, is dit een fijn gevoel dat de eerste zorg goed geregeld is.

Bij verkoop van uw huis kan een glasvezelverbinding van invloed zijn.

In elke straat in Annen wordt wel eens een huis verkocht. De eerste vraag kan zijn: wat voor een internetverbinding heeft deze woning? Toch een plus als uw woning al is voorzien van glasvezel. Thuiswerkers of mensen met een bedrijf aan huis kiezen bij voorkeur een huis met een goede verbinding. Zowel in het dorp als in het buitengebied. Een belrondje langs een aantal makelaars bevestigt dit.

Op vakantie of weekendje weg is dat nu al de eerste vraag: wat is de Wificode? Juist om gebruik te maken van een internetverbinding. Of we het willen of niet, het is de wereld waarin we nu leven. En de voorspelling is dat er steeds meer over internet zal gaan. Nog geen 25 jaar geleden had bijna niemand een PC in huis. Een mobiele telefoon was nog niet te zien in het straatbeeld. Beeldbellen met Australië? Een foto maken met een telefoon, het leek wel science fiction.

Annen heeft nu de kans om zich voor te bereiden op de toekomst, die heel dicht bij ligt.

Er ligt een zeer concurrerend aanbod. Het is nu of nooit. Laat u zich voorlichten door de lokale verkopers in Annen of laat u zich helpen door één van de buurtambassadeurs. Vanaf 9 november elke woensdag- en donderdagmiddag van 14.30-16.30 uur bent u van harte welkom aan de glasvezel infotafel in de bibliotheek van Annen. Onze vrijwillige ambassadeurs hebben een training gehad om u wegwijs te maken en te zorgen dat u de juiste keuze maakt. U kunt hun contactgegevens vinden op www.glasvezelbuitenaf.nl en dan kiezen voor deelgebied Annen.

Namens de werkgroep,

Glasvezel Verbindt Annen.

Piet Steenbergen

Kijk ook eens bij onze buurdorpen

Anloo - www.anloo-info.nl
Eext - www.eextinfo.nl
Zuidlaren - www.zuidlaren.nl
Gasteren - www.ingasteren.nl