Annen-Info.nl

Anner oelen gezocht!

Anneroelen,

Heb je het afgelopen jaar wel eens Steenuilen of Kerkuilen gehoord of gezien in Annen? Weet je ook echt waar ze zitten in Annen? Ben je geïnteresseerd in uilen? Dan is onderstaande speciaal voor jou bedoeld!

Anner oelen gezocht!

Annen is het Uilendorp, zo zeggen de inwoners. Ze noemen zichzelf graag bij hun oude bijnaam “Anner Oelen”. De uil staat fier in de dorpsvlag en dient als logo in allerlei media die er in dit van activiteiten bruisende dorp bestaan. Heel veel inwoners hebben bijvoorbeeld ook stenen uilen in hun tuinen en in hun huizen staan.

Waarom dan nóg meer 'oelen' gezocht? Omdat we het nu even hebben over échte uilen. Want die zijn er namelijk nauwelijks in Annen! En wat zou er mooier zijn dan dat er in Annen ook eens flink wat echte uilen zouden zitten? Er zijn drie uilen-soorten, die zich best wel bij de mensen willen ophouden, al moet er dan wel een echt geschikte leefomgeving aangeboden worden. Het gaat hierbij om de Steenuil, de Kerkuil en de Ransuil. In vroegere tijden van meer kleinschaligheid in de agrarische sector waren er overal in de dorpen veel meer van deze boeiende vogels. Maar in een dorp als Annen is er inmiddels helaas weinig geschikte biotoop meer over.

Kerkuilen broeden en wonen in (boeren)schuren, Steenuilen in holen van bijvoorbeeld oude fruitbomen of wilgen en Ransuilen zoeken oude (kraaien)nesten. De twee eerste soorten maken graag gebruik van grote nestkasten, die buiten in bomen, dan wel binnen in schuren kunnen worden geplaatst. Beide soorten zoeken graag gebiedjes met wat rommelige hoekjes, oude schuurtjes, houtwallen, oude fruitbomen, mestbulten en beesten in hun buurt. Daar zitten namelijk vaak ook wat meer muizen, hun hoofdvoedsel. Dus nestkasten aanbieden en het verbeteren van de door deze  uilen geliefde leefomgeving horen dan ook bij de maatregelen die zouden kunnen worden genomen. De Ransuil is door zijn leefwijze niet zo direct door de mens te ondersteunen. Zij zitten vooral in de winter, vaak met meerdere exemplaren samen, in tuinen met bomen met dichte takken, zoals coniferen of sparren, op hun roestplekken zoals dat heet. Ze broeden zelden in dorpen.

In de gemeente Aa en Hunze is een concreet initiatief ontstaan om te stimuleren dat er weer meer Steenuilen zouden komen en de Kerkuilen kunnen daar dan wellicht van meeprofiteren. Bij de eerste dorpen waaraan hierbij door de gemeente, de Natuur- en Milieufederatie Drenthe en Landschapsbeheer Drenthe werd gedacht werd Annen niet genoemd.

Commissie Dorpsbelangen (CD) Annen vindt dat hier hun “Oelendorp” natuurlijk toch wel bij hoort! En daarvoor zijn de eerste stappen nu gezet. Een klein groepje betrokkenen is gestart met uitzoeken van wat er gedaan kan worden. Een vertegenwoordiger van de CD, een vogeldeskundige en al een eerste vrijwilliger uit Annen hebben overlegd met Steenuil-deskundigen uit Rolde en Gieterveen.

De eerste wensen zijn nu: uitvinden hoeveel of hoe weinig uilen er werkelijk in Annen zitten. Voor zover nu bekend zijn er in heel Annen alleen twee paar Kerkuilen. En we zijn op zoek naar vrijwilligers die mee zouden willen werken aan de klussen die er gaan komen. Zoals opsporen van uilen, nestkasten plaatsen, controleren en schoonhouden, mee tellen en ringen van uilen, etc.

Daarom doet de initiatiefgroep bij deze een oproep aan natuurliefhebbers/Anneroelen:

1. Heb je het afgelopen jaar wel eens Steenuilen of Kerkuilen  gehoord of gezien?

2.Weet je ze ook echt te zitten in Annen?

3. Wil je mee werken aan de Actie “leve de oelen in Annen”?

Stuur dan voor 1 maart een berichtje naar CD lid Annemiek Visser via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Kijk ook eens bij onze buurdorpen

Anloo - www.anloo-info.nl
Eext - www.eextinfo.nl
Zuidlaren - www.zuidlaren.nl
Gasteren - www.ingasteren.nl