Het is maandag 23 november 15.00 uur. Lammie Mulder-Hoenderken en Geertje Uneken uit Annen zijn op anderhalve meter gezellig aan het kletsen met een kopje koffie. Zoals zij vaker doen. Het klinkt alsof zij elkaar al jaren kennen. Toch is dat niet het geval. Zij kennen elkaar sinds een aantal maanden via Naoberhulp Annen. Geertje is daar bezoekvrijwilligster in het team ‘sociaal contact’ en Lammie heeft via Impuls gevraagd of iemand tijd heeft om gezellig bij haar op de koffie te komen. De sociaal werker heeft daarop de Naoberhulp gebeld, die Lammie en Geertje aan elkaar koppelde.

Gerust hart
En al pratend blijkt de wereld klein te zijn. Lammie’s nicht was getrouwd met Geertjes neef. Helaas was Lammie haar nicht uit het oog verloren. Geertje bracht hen weer bij elkaar en zodoende breiden Lammie’s sociale contacten zich weer verder uit. Geertje merkt hoe Lammie opvrolijkt van een bezoekje en gaat dan ook tevreden terug naar huis. Zij voelt zich gewaardeerd en het is fijn iets te kunnen betekenen voor een ander. Zo levert de Naoberhulp  voor iedereen wat op. Ook voor de buurvrouw van Lammie, die haar mantelzorgster is: “De dagen duren lang als Lammie niemand ziet of spreekt. Maar als ik weet dat zij bezoek krijgt van de vrijwilligster van de Naoberhulp, ga ik ’s ochtends met een gerust hart naar mijn werk. Dan weet ik dat zij ook een fijne dag heeft.”

Naoberhulpteam
Wie Lammie en Geertje aan elkaar gekoppeld heeft? Dat is Hetty Wolrich, coördinator van het naoberhulpteam ‘sociaal contact’. Zij las vorig jaar de oproep in De Schakel voor hulp bij het oprichten van Naoberhulp Annen. Nu heeft zij een team van ongeveer 20 vrijwilligers die met elkaar naoberhulp bieden aan 10 tot 12 Anneroelen. Er wordt gewandeld, gefietst, geschilderd, koffie gedronken en een uitgaansclubje is in oprichting. Er is zelfs een vrijwilliger gevonden voor iemand die ondersteuning  gevraagd heeft bij het bezoeken van paardenrennen en basketbalwedstrijden. Zodra corona het  toelaat, gaan zij er samen op uit. Zo zie je maar weer, op ieder potje past een dekseltje. Hetty put veel vreugde uit haar vrijwilligerswerk als coördinator: “Ik heb mooie gesprekken met vrijwilligers en hulpvragers en voel me echt blij als ik mensen aan elkaar heb kunnen koppelen. Er ontstaan zulke mooie, betekenisvolle contacten.” Hetty houdt met alle vrijwilligers en hulpvragers contact en  evalueert periodiek de Naoberhulp die haar team biedt. Voor de vrijwilligers is het fijn dat zij altijd bij Hetty terecht kunnen als zij vragen hebben. Ook Hetty zelf loopt wel eens ergens tegenaan. Zij heeft  dan contact met de sociaal werker van Impuls. En zo helpen we elkaar op weg. Prachtig, die Naoberhulp in Annen!

Naoberhulp Annen heeft meerdere teams, waarin vrijwilligers op diverse gebieden een helpende hand  bieden aan dorpsgenoten. Daardoor kun je ook een beroep op de Naoberhulp doen als je hulp nodig hebt bij een klein probleem op digitaal gebied, als je iemand zoekt om je bijvoorbeeld naar het ziekenhuis te brengen, een keertje een boodschap voor je te doen, de hond uit te laten, samen een formulier in te vullen of een praktisch klusje in of om het huis te doen. Naoberhulp wil lokale bedrijven niet in de weg zitten dus het gaat niet om terugkerende klussen.

Hulpvraag
Je bent van harte welkom om te e-mailen of bellen met een hulpvraag. Spreek bij geen gehoor naam  en telefoonnummer in en een vrijwilliger van Naoberhulp belt je terug. Naoberhulp Annen is bereikbaar via 06-45 83 19 76 of naoberhulpannen@gmail.com. Maar je kunt ook een briefje met je hulpvraag in de brievenbus van de Naoberhulp doen. Deze brievenbus vind je in de Coop aan de  Zuidlaarderweg 89 in Annen.