Het afgelopen jaar mochten de vele vrijwilligers van Staatsbosbeheer in Nationaal Park Drentsche Aa niet aan de slag. Regelmatig kreeg ik verzoeken van de coördinatoren van de werkgroepen die hele creatieve oplossingen bedachten om tóch aan het werk te kunnen. Onder andere van de werkgroep Strubben Kniphorstbosch. In dit geval mocht het wél: in hun eentje of met een tweetal uit één gezin is afgelopen jaar best veel werk verzet en zwerfafval opgeruimd. Maar meestal was mijn antwoord (na overleg met ons interne coronateam) “nee sorry, dat mag nog niet.” En dat “nee” zeggen tegen vrijwilligers die zó ontzettend veel werk voor ons verzetten vind ik best lastig!

Versoepeling
Gelukkig gaat het met de coronabestrijding de goede kant op en worden de coronaregels meer en meer versoepeld. Vrijwilligerswerk in onze bos- en natuurterreinen is nu weer mogelijk! Daarbij volgen we natuurlijk de geldende coronamaatregelen. De vrijwilligers blij en wij blij!

Zichtbaar
Het is in het veld ook duidelijk te zien dat de vrijwilligers al lange tijd (bijna twee groeiseizoenen) niet aan het werk zijn geweest (zie filmpje hieronder, met dank aan Roelof Boer). In delen van Strubben Kniphorstbosch en op nog veel meer plekken staat bijvoorbeeld weer opslag van struiken en jonge boompjes op plekken waar we dat niet willen.

 

Vanaf september tot half maart (start van het broedseizoen) zijn de vrijwilligers actief in het veld. Ik wil ze op voorhand alvast hartelijk bedanken en succes wensen met het wegwerken van het ‘achterstallige onderhoud’!

Kees van Son, boswachter Staatsbosbeheer in Nationaal Park Drentsche Aa. E-mail: k.son@staatsbosbeheer.nl.