Een belangrijke mijlpaal in de aanleg van glasvezel in Noordoost Drenthe; verleden week werd het eerste verdeelpunt geplaatst in Annen. Dit verdeelpunt heeft capaciteit om ruim 1.400 huishoudens aan te sluiten.
De verbinding: van de POP naar uw huis.

In ieder deelgebied van Noordoost Drenthe wordt een verdeelpunt geplaatst; ook wel een POP (Point of Precense) genoemd. In totaal worden er dus 14 POP’s geplaatst. De Area POP is de zogenoemde hoofdkast en wordt in Eext (bij de N33) geplaatst. Deze POP wordt aangesloten op het landelijke net.
De drie grote POP’s zijn goed voor maximaal 1400 aansluitingen per POP. Daarnaast worden er elf kleinere ‘wijk-POP’s’ geplaatst, die ieder capaciteit hebben voor 700 á 800 aansluitingen. In totaal beschikken de POP’s over voldoende capaciteit voor bijna alle 10.000 adressen Noordoost Drenthe.
Let op: alleen inwoners die een glasvezelabonnement bij een dienstprovider hebben afgesloten worden aangesloten op het glasvezelnetwerk.
Via deze POP’s komt een dubbele glasvezelkabel uiteindelijk bij de bewoners in de meterkast terecht. Iedere inwoner (mits er een abonnement is afgesloten) krijgt een eigen dubbele glasvezelkabel in huis. De verbinding wordt dus niet gedeeld met omwonenden. Het resultaat: snel kunnen internetten, bellen en tv kijken via een glasvezelaansluiting.
Niet alle adressen krijgen een kabel langs hun huis. In de dorpskernen wordt de glasvezel voor niet-geabonneerde bewoners uitgerold tot aan de erfgrens van ieder huis. Er ligt als het ware een ‘rolletje glasvezel’ op de erfgrens. In het buitengebied wordt dit niet gedaan en stopt de bekabeling bij een ‘buurtverdeeldoos’. Adressen op een eindstuk, die zich niet hebben aangemeld bij een dienstaanbieder, wordt niet voorzien van een glasvezelkabel en kunnen op een later moment tegen hogere aanlegkosten alsnog een glasvezel krijgen.