De Historische Vereniging Annen heeft het initiatief genomen om alsnog een herdenkingsmonument op te richten voor de mensen uit Annen die in de Tweede Wereldoorlog in Europa en voormalig Nederlands-Indië zijn omgekomen. Het mooie aan dit initiatief is dat het laat zien waar wij als dorp sterk in zijn. Het monument wordt namelijk gemaakt door Anneroelen, naar een ontwerp van Albert Rademaker. Hij maakt – samen met Geert Anninga, Klaas Behling, Geert Dekker en Arjan de Jonge – deel uit van de werkgroep Herdenkingsmonument van de Historische Vereniging Annen.

Albert Rademaker: “Ik heb me er altijd over verbaasd dat er in Annen -in tegenstelling tot in de ons omringende dorpen- geen herdenkingsplek is waarop de namen van de slachtoffers uit Annen worden vermeld. Dat er nu pas een herdenkingsmonument in Annen komt is wellicht een gevolg van het oorlogsverleden van Annen. Dit is de reden om voor het monument een steen met een litteken te gebruiken. De steen staat voor de gemeenschap in Annen en deze is getekend.”

Thema
Het landelijke thema op 4 en 5 mei is VIER DE VRIJHEID. “Daarom heb ik gekozen voor een wimpel; een guirlande”, licht Albert toe. “Een roestvrijstalen wimpel die rondom de steen slingert. Toen ik de schetsen en de maquette liet zien aan de betrokkenen, zagen ze direct een omarming van de steen. Daarom kiezen we in Annen voor het thema: OMARM DE VRIJHEID.”

Positief
Het monument is te vergelijken met die in de omliggende dorpen. “Maar het is meer, het staat ook voor de ontwikkelingen die vandaag de dag spelen, denk bijvoorbeeld aan de  oorlog in Oekraïne of aan groeperingen die elkaar naar het leven staan in allerlei verschillende situaties. Wij willen aangeven dat we onze vrijheid moeten koesteren.”

Gezamenlijk
Inmiddels wordt er gewerkt aan de uitvoering van het ontwerp. Albert benadrukt dat hij het niet alleen doet. “Natuurlijk heb ik het bedacht en geef ik aan wat het idee is, maar alle waardering gaat naar degenen die het uitvoeren: André Hopman, Bas Erkelens en René Kuipers werken en denken mee. Uit dun plaatmateriaal hebben we eerst een prototype gemaakt en op basis hiervan hebben we via René Kuipers roestvrijstalen strips laten maken waarin de tekst OMARM DE VRIJHEID uitgestanst is. De guirlande is inmiddels in elkaar gelast.” De steen met de omcirkeling van de guirlande komt op een sokkel van 80x80x80 cm. “Deze sokkel bestaat uit een in eigen beheer gemaakt metalen frame en wordt door steenhouwerij Engberts uit Assen bekleed met gezandstraalde platen Belgisch Hardsteen. Aan de voorzijde komen de namen van de slachtoffers en op de schuine bovenkant van de sokkel in roestvrij staal de tekst GEDENK DE OFFERS.”

Charme
“Het monument wordt geplaatst op het brinkje bij de kruising Schoolstraat / Molenakkers, tegenover de school”, zegt Albert. “Om dit terrein bouwrijp te maken voor het monument worden ook weer plaatselijke mensen ingeschakeld. Dat vind ik de charme van dit alles: het is een collectief gebeuren. Je hoeft in Annen maar iets te bedenken en het komt voor elkaar. Dat is eveneens tekenend en daar staat dit monument ook weer voor!”

Onthulling
Op 13 april is het 78 jaar geleden dat Annen is bevrijd. Op deze dag zal het monument onthuld worden. Meer hierover volgt binnenkort!